Bukovec – Hrčava – 16.8.2020

Ráno jsem se, nejprve vlakem a potom autobusem, nechali odvézt do Bukovce (ke škole). Po zevrubném zasvěcení plánu dnešní vycházky jsem se vydali neznačenou stezkou, vedle cesty, směrem k zelené turistické značce a potom k nejvýchodnějšímu bodu České republiky. V příjemném stínu lesa, u potoka, s možností posedět na lavičkách, jsme si udělali krátku pauzu před další cestou.

Nejvýchodnější bod ČR

Protože bylo hodně času do odjezdu autubusu z Hrčavy, nešli jsme zkratkou, ale jako správní turisté zpět po značce na hraniční přechod Bukovec a za hranicemi už pokračovali po žluté značce lesní cestou (později hodně příjemnou), která nás dovedla až do Javořinky.

Do Javořinky jsme došli zrovna kolem oběda a ve zdejším kostele právě probíhala bohoslužba.

Kostel Panny Marie Frýdecké v Javořince

Kostel Panny Marie Frýdecké v této podobě zde stojí od roku 1999. Původně zde stála dřevěná kaple, která byla v roce 1997 demontována a převezena do Mlaskawky. A proč zrovna Panny Marie Frýdecké? Protože kopii sošky Panny Marie zde přinesli právě poutníci z Frýdku.

Od kostela už je to jen čtvrt hodiny po cestě k Trojmezí. Samotný trojmezní bod je označen malým monolitem ve strži potůčku.

Polský monolit na Trojmezí

Na české, polské a slovenské straně se tyčí tři 240 cm vysoké monolity tvořící trojúhelník právě nad tímto bodem. V současnosti se nedá dostat na slovenskou stranu jinak, než spodem přes stž. Lávka nad ní je demontována, ale má se rekonstruovat. Jelikož se tato situace řeší už od roku 2016 a pořád se nic neděje, asi to ještě nějakou chvíli potrvá…..

Z Trojmezí už nás čekal jen poslední kousek cesty na Hrčavu. Cesta vedle kousek od mostu Valy, který je součástí dálničního úseku D3 – Svrčinovec – Skalité. Most se svou výškou 84 metrů nad terénem je nejvyšším mostem na Slovensku a také ve střední Evropě. Jeho raritou je také větrolam, jehož lamely jsou osazené tak, aby cestujícím umožnil unikátní výhled do všech třech států (Česka, Slovenska, Polska 😉 ).

Most Valy

Na Hrčavě určitě stojí za zmínku dřevěný kostel sv. Cyrila a Metoděje. Je to nejmladší beskydský dřevěný kostel, který byl postaven až po osamostatnění obce. Vysvěcen byl 5.7.1936 na svátek sv. Cyrila a Metoděje.

Kostel sv. Cyrila a Metoděje na Hrčavě

V Hrčavě jsme se nakonec všichni sešli v hospodě U Sikory. Budova byla postavena v roce 1927 na místě staré dřevěné chalupy. Iniciátorem stavby byl tehdejší zemský poslanec Karel Smyczek, dědeček dnešního známého filmového režiséra (protože Hrčava má kostel i školu, ale hospodu ještě ne 😉 ). Hospoda je dnes po rekonstrukci, a je tak trochu škoda, že to kouzlo staré hospody s ochozem a suchými záchodky se s rekonstrukcí vytratilo.

Z hospody se někteří turisté ještě prošli k Ludrské jeskyni se studánkou, o které se traduje, že voda v ní je zázračná. Před příjezdem autobusu se začalo hodně zatahovat a než jsme všichni nastoupili, začalo i pěkně pršet. Do Mostů u Jablunkova jsme už projížděli řádnou průtrží mračen. I tak to dnes byla vycházka moc pěkná, pohodová, nenáročná.

Účastníci: 15; celkem cca 12 km.

Trasa: zde.

Fotky: Dana N., Radka J.